Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Може ли Турция да излезе с чест от военната операция в Сирия?

Васил Василев в Светът е бизнес, 21.02.2018

Турската операция, ако е преследвала тези цели, които обяви, е немислима и осъдена на неуспех. Това каза Васил Василев, външнополитически коментатор, бивш кореспондент на БТА в Ливан, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.  

"Съпротивата срещу това е много остра - от страна на кюрдите, които са много добре поставени, имат много добър боен опит и оръжия. Вече чуваме, че те започват да взаимодействат и със сирийската правителствена армия".

Става въпрос за нападение на външна държава в територията на Сирия и интересите, както на кюрдските сили, така и на сирийската правителствена армия съвпадат, каза гостът. "Затова смятам, че турската операция няма как да успее. Тя може да бъде представена като някакъв частичен успех, но само ако бъде ограничена във времето и в територията, която напредва.

"Ако Турция си поставя за цел да стигне до петролни находища и да сложи ръка върху тях, това ще бъде много непоносимо за нея и няма да може да удържи".

В дъното на всичко са енергийните източници - въглеводородите. Иракски Кюрдистан, който е относително независима територия, разполага с може би най-големите залежи на природен газ и огромни залежи на петрол, но големият проблем е, че този петрол няма как да стигне до пристанище, каза събеседникът. "Въпросът за транзита на газа бе основен и може би той подпали конфликта в Сирия, защото Сирия не разреши на Катар да изкара свой газов терминал на Средиземно море през сирийска територия и в резултат Катар и Саудитска Арабия въоръжиха и финансираха формированията на ислямистите и започна гражданската война". 

"Операцията, която Турция започна, трябва или в скоро време да бъде приключена, за да излезе с чест от нея, или ще започне да затъва".

Каква е ролята на Турция в този геополитически възел към момента? Какви са последствията на факта, че "Турция държи ключа към износа на петрол от Киркук и от територията на Северен Ирак"? Влезе ли Турция в "своя Виетнам" с операцията в Северна Сирия? Има ли възможност да се измъкне и да представи операцията като успех? Има ли Русия енергийни интереси в Северна Сирия?

Вижте видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес