Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какво свързва посещението на Орбан с приемането на България в Шенген

Милен Керемедчиев, международен анализатор, Светът е бизнес, 20.02.2018

Посещението на Орбан в София беше част от пъзела, който се реди относно приемането на България в Шенген. Това каза международният анализатор Милен Керемедчиев в ефира на „Бизнес среща“ с водещ Ивайло Лаков.

„Защото има едно споразумение, което върви още от посещението на Меркел и нейното изказване, че България трябва да бъде приета поетапно в Шенген. Но разбира се, бяха поставени условия, които не достигнаха до общата публика. Те според мен касаят отношенията с Вишеградската четворка и най-вече с Унгария. Според мен Меркел използва премиера Борисов и нашето председателство за указване на мост между двете преговарящи страни, които са на противоположни мнения“.

Според него всичко се върти около Дъблинското споразумение, което в момента не се изпълнява поради блокирането му от страна на Унгария и останалите страни от Вишеградската четворка.

„България има интересна позиция и затова според мен канцлерът Меркел иска да ни използва като мост за разговори със своите опоненти“.

България е много близка до Вишеградската четворка с това, че тя служи за охрана на границите, за ограничаване на мигрантските потоци на максимум и за спиране на мигрантите още на самите буферни зони преди влизането им в ЕС.

От друга страна, посочи Керемедчиев, България е приела всъщност Дъблинското споразумение и квотите за разселване на мигранти в държавите-членки на ЕС.

„Така че имайки половинчатото отношение и по двата въпроса, разговорите с Орбан бяха много важни, за да се види по какъв начин премиерът Борисов може да убеди премиера Орбан с промяна на това Дъблинско споразумение за някакви взаимно приемливи за Вишеградската четворка условия това да бъде прокарано“.

„В замяна съм сигурен, че ако постигне това споразумение и наистина има някаква договореност с Вишеградската четворка за прием, даже частичен, на мигранти, България ще получи като награда за усилията си едно частично влизане в Шенген“, коментира още той. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес