Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Има ли шанс Антиимигрантският алианс на Орбан в България?

Любомир Стефанов в Светът е бизнес, 19.02.2017

На формално ниво има сблъсък между опита на унгарския премиер Виктор Орбан за създаване на Антимигрантски алианс в Европа и настояването на България да се положи пътна карта и да се дадат хоризонти за приемането на Македония и Албания в Европейския съюз. Това каза политологът Любомир Стефанов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"На втори прочит обаче виждаме различни сигнали. ГЕРБ оттегли подкрепата си за Истанбулската конвенция, като каза, че ако трябва да се подкрепи документа, то цялото общество трябва да го приеме. Виждате, че това което излъчваме на второ ниво, всъщност е, че това, което говори Орбан, всъщност е доста добре прието, защото т.нар. нови консерватори в България се кълнат в това, че националната идентичност, не само на България, но и на Европа, е заплашена, защото християнските ценности са под угроза". 

ЕС не си поставя за цел да манипулира вътрешната политика на държавите членки, това е въпрос на вътрешни политики, подчерта гостът. "Но има Европейският съюз има стандарти, политики и директиви, които са всеобщи и трябва да се изпълняват". 

Защо Брекзит е възможно, но е толкова неизгодно упражнение? Какво представлява меката сила на ЕС? Ще се промени ли България по отношение на съдебната система и останалите области, в които бива критикувана от ЕС? Доколко една Италия може да бъде новата Великобритания на ЕС?

Какво общо има домашното насилие с исляма? Има ли нещо общо прочитът, който се направи в България, с Истанбулската конвенция? На какво трябва да бъде основан Антиемигрантския съюз, който се лансира от Орбан? За какво всъщност ще си говорят премиерите на България и на Унгария?

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес