Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Историята и поуките от нея: Утопията за Балканска федерация

Михаил Груев, директор на Държавна агенция Архиви, Светът е бизнес, 09.02.2018

Идеята за създаване на Балканска федерация е много стара. Това са утопични идеи, изповядвани още от XIX век от български, румънски, гръцки интелектуалци. След Втората световна война идеята отново се възражда, като целта е създаване не единна Балканска комунистическа федерация под контрола на СССР.

Това посочи в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев директорът на Държавна агенция „Архиви" към Министерски съвет Михаил Груев

След ВСВ, посочи Груев, България, който бе на страната на победените – Третия Райх, влиза от много по-различна позиция от Югославия, която е страна, била обект на германска агресия. Различни са и изходните точни на БКП, дошла на власт благодарение на Червената армия и комунистите на Тито, извоювали си властта чрез масовото съпротивително партизанско движение срещу Райха по време на войната – едно от най-силните в Европа.

От тази гледна точка историята на Тито е много по-бляскава. Изходните позиции, от които той води преговорите за създаване на подобна федерация също са съвършено различни“

Непосредствено след войната правителството в София няма нищо против да отстъпи Пиринска Македония на Югославия, като парадоксалното е, че Великобритания тогава е тази, която успява да спре този своеобразен „аншлус“.

„Англичаните се опасяват, че следваща стъпка би било обединение с Егейска Македония. А подобен ход означава стигане на СССР до егейския бряг, което е крайно нежелателно“, разказа събеседникът в предаването. 

В разговора бяха засегнати и предстоящите инициативи на Държавна агенция „Архиви" в светилната на 140-тата годишнина от Освобождението.

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес