Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какво трябва да направи България, за да има реални шансове за Шенген

Вихър Георгиев, европеист, Светът е бизнес, 08.02.2018

Членството на България в Шенген е нещо, което бива широко обсъждано от над половин десетилетие. Чисто техническите критерии са покрити, това обаче не е достатъчно.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ европеистът и преподавател в Софийския университет Вихър Георгиев.

„Това ни бе припомнено от Германия, Холандия, Финландия. Докато не успеем да ги убедим, че сме надежден партньор, което е различно от покриването на техническите критерии, няма да имаме шанс“

„Очевидно е, че не сме осъществили сериозен напредък в това през последните 5-6 години“, изтъкна Георгиев.

Конкретните проблеми, които България следва да реши, са свързани със съдебната власт, основно в сферата на наказателното правораздаване, с трафика на хора и борбата с международната организирана престъпност.

Акцентът на разговора бе преместен и върху казуса с европейското бъдеще на Западните Балкани.

Евроинтеграцията на Западните Балкани е от ключово стратегическо значение за България. Ние искаме те да са част от ЕС и ще имаме съществени ползи от това, посочи гостът в студиото.

„Не е достатъчно само да искаме интеграция на Западните Балкани, трябва и да положим усилия, да ги подкрепим, да ги съветваме, в някои отношения да не ги подвеждаме. Защото това също е проблем. Защото когато давате прекалено оптимистични надежди и омаловажавате важността от болезнени реформи, то вие правите една много лоша услуга. Трябва да сме честни и откровени с тях и да им дадем“

Обстоен коментар бе даден и по въпросите, свързани с новото правителство на Германия.

Последни новини
Още от Светът е бизнес