Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Черна гора има големи очаквания от българското европредседателство

Александър Андрия Пейович в Светът е бизнес, 07.02.2018

Черна гора има високи очаквания от българското европредседателство. Това каза Александър Андрия Пейович, министър на евроинтеграцията на Черна гора, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

"През тези два дни в София, по време на посещението си, имах редица разговори - с министъра на външните работи Захариева, с министър Павлова, с г-н Вигенин в Парламента, както и с още други събеседници. С тях достигнахме до оценката, че това европредседателство е напълно посветено на Западните Балкани, както и на Черна гора. Всички бяха оптимисти за предстоящия пред нас период. Мога да кажа, че достигнахме до извода, че Черна гора е лидер в сферата на евроинтеграцията и че Подгорица, желае да завърши българското европредседателство с добри резултати. Искаме да отворим нови глави и да напреднем и по-нататък по главата правосъдие, която, както знаете, е ключова".

Така ще се създадат предпоставки през новата година да се влезе в последния етап, в които да се получат финалните критерии за завършването на глава правосъдие, добави събеседникът. "След това ще започнем да затваряме главите една след друга. Ако това успеем да направим, а и предвид това, че очакваме силно политическо послание от срещата в София на 17 май, смятам че ще имаме ясно основание да считаме, че българското европредседателество е започнало, не само период на т.нар балкански европредседателества – България, Австрия и Румъния, но е и едно европредседателство, което дава нова енергия, нов импулс за една нова вълна от разширявания на нови и бъдещи членове на ЕС от Западните Балкани".

По отношение на икономическата ситуация в Черна гора днес гостът заяви, че "икономическата ситуация е добра".

"Разбира се, че винаги може да е по-добре. През миналата година имахме ръст от около 4%. Ще видим най-новите индикатори, но това са повече от нашите предвиждания. Имахме значителен ръст на туризма. В малката Черна гора, бяха отворени 33 хотела, а имаме и по-нататъшен спад в безработицата. Страната ни представляваше едно изключение. Ние вкарваме и работна ръка от чужбина - повече от 10% от нея идва от региона, което трябва да ви говори за силата на икономиката ни, че създаваме работни места".

През миналата година в Черна гора са създадени повече от 5500 работни места, а общият брой на работещите в страната е 200 000, а това представлява значителен ръст, подчерта Пейович. "Това показва, че политиката, която имаме, както в туризма, така и при малките и средни предприятия, заедно със сериозните инвестиции в инфраструктурата, показваме една истинска икономическа активност, която ще продължи и през тази година.

"В момента Черна гора изгражда своята първа магистрала, което е най-големият инфраструктурен проект, които имаме и е на стойност от почти 1 млрд.евро. Освен това инвестираме и в железопътната ни компания чрез Берлинския процес и стратегията за свързване. Очакванията от туристическия сезон през 2018 година са също много оптимистични, туристическите оферти са изцяло продадени. Така че сме много оптимистични за конюнктурата за 2018".

Туризма генерира почти четвърт от БВП на Черна гора, каза още министърът на евроинтеграцията на балканската държава. "Главната ни цел и план е да диверсифицираме икономиката си и да не бъде изцяло свързана само с туризма. Да инвестираме в енергетика. Неотдавна завършихме и първите ветроелектроцентрали в северната част на Черна гора".

Къде е днес Черна гора по пътя на евроинтеграцията? Стабилни ли са Западните Балкани днес? Каква е ситуацията в държавата, предвид факта, че преди малко повече от година и половина Русия се опита да организира преврат в Черна гора? Скоро в Черна гора, ще се проведат президентски избори, какъв сигнал те ще изпратят в международен план за страната ви? Може ли България да продължи солунския дневен ред за разширяването на ЕС в Западните Балкани? Българския опит от присъединяването ни към ЕС, може ли да бъде полезен за Черна гора?

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес