Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Нарастващото руско влияние в Сирия не е изненадващо

Михаел Бар Зохар, израелски публицист, Светът е бизнес, 06.02.2018

Нарастващото руско влияние в Сирия не е изненадващо, защото Обама беше допуснал много грешки, една от които бе да напусне Близкия Изток, както и позицията на САЩ като лидер на свободния свят. Това каза израелският публицист Михаел Бар Зохар в ефира на "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев. 

Според Зохар САЩ трябва да има лидери, които разбират каква е ролята на САЩ в света.

"Не може от една страна да иска да имате всичките блага на света и от друга страна да не ви интересува какво се случва с другите държави".

Що се отнася до диалога между Нетаняху и Путин, публицистът посочи:

"Руската авиация се намира в Сирия. По време на цивилната война там руски самолети нападаха бунтовниците. Трябваше да координираме нашата активност в Сирия със руската. С това започнаха тези разговори между Нетаняху и Путин". 

Той допълни още, че днес има координация на висше ниво между руския и израелския щаб.

"Знаем, че руснаците не са нашите най-големите приятели. Те имат своите интереси в Сирия, Иран и т.н. Но те знаят, че това, което ние искаме, е да не се сблъскваме с тях, и това го постигаме. Сега Нетаняху и Путин станаха добри приятели, виждат се често и организират нещата така, че всеки един да гледа своите интереси".

"Няма да спрем да атакуваме Хизбула, понеже те са в Сирия. Няма да изоставим отбраната на Израел заради това. Те няма да спрат да атакуват ДАЕШ и другите и да помагат на Асад, понеже това е техен интерес. Така че трябва да намерим един модус вивенди с руснаците", коментира публицистът. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес