Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Бъдещето на еврозоната и мястото на България в нея

София Касидова в Светът е бизнес, 31.01.2018

Не бих поставила въпроса с влизането на България в еврозоната под надслов "сега или никога". Това каза София Касидова, бивш зам. министър на икономиката, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"България трябва да влезе в еврозоната и колкото по-скоро стане това, толкова по-добре, все пак страната е пълноправен член на Европейския съюз. Дилемата тук е друга и тя е в самата същност на еврозоната, като такава, а именно, че еврозоната е създадена, като съюз на страни, които имат една и съща валута".

Еврозоната като такава се намира в процес на много дълбоко преструктуриране, което започна да звучи с голяма актуалност по време на финансовата криза и проблемите с Гърция, каза гостенката. 

Когато се говори за реформа на Европейския съюз, то в основата стои реформата на еврозоната, обясни Касидова. "Проблемът е следния - еврозоната, за да продължи да съществува, като съюз на страни, които имат обща валута и съответно обща монетарна политика, означава, че трябва да се стигне до в голяма степен икономически синхрон. Тоест, тези държави да се намират в състояние, в което ако има външни икономически шокове, то те ще бъдат повлияни еднакво. Означава също и че трябва да имат много висока степен на синхронизация и връзки между икономиките си".

С какво тази теоретична установка се различава от практиката? Какви са критичните възли в еврозоната? Какви са предложенията на ЕС за бъдещето на еврозоната? Какви са основните дебати, които текат в момента, по пътя към реформата на еврозоната?

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес