Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Зеленото бъдеще на енергетиката – невъзможно без атома

Агнета Ризинг, генерален директор на Световната ядрена асоциация, Светът е бизнес, 29.01.2018

По цял свят правителствата започват да разбират, че за да се постигнат зададените цели за намаляване на вредните емисии във въздуха се нуждаят от ядрената енергия. Ядрената енергетика е едно от най-важните условия, за да успеем да изпълним задачите си в сферата.

Това коментира в интервю за Таня Харизанова, излъчено в „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг.

По думите на Ризинг в държавите от Източна Европа се наблюдава ренесанс в ядрената енергетиката, а в тези от западната част на континента, които имат вече изградени мрежи от АЕЦ и са изпитали ползите от това, ще продължат да поддържат мощностите си.

„Факт е, че в момента в Европа най-големият източник на чиста енергия е ядрената енергетика. Тя произвежда от 27-28% от енергията на континента, а в някои страни този процент достига 40-60%“, посочи тя. 

В момента Азия води развитието на ядрената енергетика, защото континента страда много от замърсяването на въздуха.

„Глобалната ядрена индустрия има за цел към 2050 делът на ядрената енергия да достигне 25%", добави Ризинг, по думите на която това е абсолютно наложително, ако има желание целите по отношение на климата да бъдат постигнати. 

Възобновяемата енергия е едновременно и конкурент, и партньор на ядрената такава. „Те работят много добре заедно. Нуждаем се както от ВЕИ, така и от атомна енергетика".

Как ще се развива ядрената енергетика в глобален мащаб през 2018?

Последни новини
Още от Светът е бизнес