Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

100% частна АЕЦ Белене е вариант в сферата на химерното

Янко Янев, Виенски международен център по ядрена компетентност, Светът е бизнес, 29.01.2018

В момента пред проекта за АЕЦ „Белене“ стоят четири варианта. Първият е да се откажем и да не правим нищо, като тогава проектът ще пропадне, както пропаднаха редица подобни крупни проекти. Подобно нещо се случи в Украйна, където нарязаха готови реактори за старо желязо.

Това посочи в интервю пред Таня Харизанова за „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков Янко Янев от Виенски международен център по ядрена компетентност.

„Вторият много интересен вариант е България да довърши АЕЦ „Белене“ като собственик на проекта със 100% държавно участие. Това значи, че България ще разполага изцяло с тази централа в бъдеще и ще взема решения", допълни събеседникът. 

„Разбира се, при този вариант държавата трябва да осигури финансиране и да носи всички рискове по строителството.“

Третият вариант е България да построи Втора атомна с партньор, посочи Янев. „Ако България, която вече е похарчила над 3 млрд. за строежа на площадката и оборудването, намери партньор, тя може да покани партньор за довършването на централата. В какво съотношение – на този момент всякакви оценки са безсмислени, като това ще се преценява в бъдеще“

Последната възможност, за която се говори в публичното пространство, е проектът да бъде продаден на 100% на чуждестранен инвеститор. „Такова нещо в света не се е случвало, и, смятам, няма да се случи, тъй като във всички случаи България участва и като регулиращ, и като домакин на проекта“, отчете Янев. 

„Ще трябва да се измислят варианти кой ще носи отговорността при евентуална ядрена щета. Това са много сложни въпроси. Така че да кажем че ще има 100 процентов руски, китайски или американски проект на българска територия е много трудно. Не си представям как това ще стане, но, разбира се, това е една потенциална опция“

Какви са рисковете при евентуален строеж на Втора атомна?

 


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес