Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Задържане и мотивиране на хора – митове и реалност

Детелина Смилкова, ВУЗФ, и Добромира Манасиева, HR Manager в Experian Bulgaria, Светът е бизнес, 26.01.2018

Българският работодател традиционно бавно и трудно променя възгледите си, но като че ли той вече осъзна, че задържането на служителите е изключително важно, тъй като е свързано и с намаляването на разходите в една компания. Това коментира вицепрезидентът на ВУЗФ Детелина Смилкова в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Ако 2008 когато ангажираността на служителите беше най-ниска, то през 2018 има 68% повишаване ангажираността на служителите. Даже е 3% повече от миналата година“.

Според нея работодателите наистина са осъзнали, че когато служителите са техни съмишленици, намаляват и финансовите разходи.

„Защото това е свързано с ново наемане, обучения, внедряване в процесите. Или простичко казано: Удовлетворените служители, които работят за теб е равно на удовлетворени клиенти, които не отиват при конкуренцията. Има и такова изследване, че ако задържиш с 5% служителите си, печалбата ти се увеличава със 75%“.

Добромира Манасиева, HR Manager в Experian Bulgaria, от своя страна смята, че ангажираността е всъщност най-високата форма на мотивация - когато хората се чувстват щастливи от това, което правят.

„Има много по-малко има необходимост някой да продължава да влияе върху двигателите на тяхната мотивация“.

Тя допълни, че е важен индивидуалният подход и да се знае какво подтиква хората сутрин да идват на работа, да бъдат усмихнати и да си вършат работата с удоволствие.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес