Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Интересът на Токио към Източна Европа в паралел с нарастващото китайско влияние

Доц. Любомир Топалов, преподавател по политически науки, Светът е бизнес, 26.01.2018

Основната стратегическа външнополитическа причина за обиколката на японския премиер Шиндзо Абе в Източна Европа е подписаното споразумение за свободна търговия между Япония и ЕС , което сега трябва да бъде ратифицирано от страните членки. Това каза доц. Любомир Топалов, преподавател в престижния японски университет Мейджи, в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Япония донякъде е в състезание не само с Китай, но и с Южна Корея. А Южна Корея въпреки че е по-малкият брат на Япония в много отношения, подписа вече споразумение за свободна търговия с Европа, което от 2015 е в пълна сила“.

Според Топалов японската дипломация съзнава много добре, че трябва да направи всичко възможно, за да контрира нарастващото влияние на Китай.

„Това е донякъде като състезанието през Студената война, когато СССР и САЩ са се състезавали дори в най-далечните частици на света за някакво маргинално влияние“, коментира гост-преподавателят в Бостън Колидж.

„Япония се опитва да направи един глобален, доколкото разбирам, балкански център за развитие на високи кибертехнологии от гледна точка на производството в Румъния, Сърбия, предполагам България, работейки в ИТ секторите на тези държави“.

Той допълни още, че Сърбия е единствената държава, която не е член на ЕС, включена в тази обиколка.

„Сърбия се намира в сърцето на европейската политика. Говори се за тази инициатива като за новия Път на коприната. Посещението на Абе в Сърбия е знаково, защото е опит на Япония да възстанови донякъде баланса в една игра, която японците започват доста бързо да губят. По някакъв начин се опитват да контрират икономическото влияние на Китай, защото ако Китай доминира и монополизира този път от Сърбия към Европа, това означава, че японският икономически път ще бъде скъсен“.

Какво е значението на първото посещение на азиатски лидер в прибалтийските страни? 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес