Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Добрият Европейски съюз минава през федерализация

Даниел Кадик в Светът е бизнес, 24.01.2018

Новата външна политика на правителството на Германия, което предстои да бъде съставено, вероятно ще бъде продължение на политиката на предишното правителство. Това каза Даниел Кадик, ръководител на регионалното представителство на германската фондация Фридрих Науман, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. "Видяхме как се сближиха Макрон и Меркел. Така че те ще се борят за рефомиране на ЕС, но в крайна сметка ще трябва да видим що за реформа ще биде това и от какво ще се нуждае този съюз. Добрият съюз минава през федерализацията - принципът на субсидиарността, опитът да се решат нещата на най-ниско ниво, като се прилагат в същото време едни и същи правила навсякъде. България трябва да прилага същите правила, като Полша, Германия трябва да прилага същите правила, като Германия. Ако има различни измерители в различните държави, това е нечестно и ЕС няма как да функционира по този начин".

"Социалдемократите ще са за една по-силна интеграция, а консерваторите ще искат въздържана бъдеща интеграция, защото България говори в момента за интеграция на Западните Балкани".  

Защо Меркел в най-сложния момент от коалиционните преговори в Берлин реши да посети България?

"Меркел много интензивно пътува в Европа и иска отново да затвърди колко важна е за нея Европа. Вторият отговор е, че в неделя започва партийният конгрес на Социалдемократите, а това е вероятно бъдещият партньор на г-жа Меркел и може би тя иска малко да се отдръпне от играта и от светлината на прожекторите, когато става дума за вътрешна политика. Третата причина е, че е наистина много важно да се подкрепи България в момента, защото тя за пръв път председателства ЕС, а това е свързано с много предизвикатества. Има много въпроси, по които България ще говори от името на ЕС и страната се нуждае от подкрепа. Борисов и Меркел са от едно партийно семейство, така че това е възможност за г-жа Меркел да посети своя партиен приятел". 

Какви са трудностите, пред които се изправят преговорите за коалиция в Германия? Защо ще се наложи Меркел да търси свой наследник и защо това може да се окаже много трудно? Ролята на берлинския процес в регионалните процеси и мястото на България, която сега е ротационен председател на ЕС? Какво да очакваме от срещата във Варна по отношение на отношенията между ЕС и Турция? Какво е бъдещето на Западните Балкани и какъв е смисълът те да бъдат насърчавани по пътя на членството в ЕС? Какви са "домашните", които България все още не е "написала", като членка на Европейския съюз?

Последни новини
Още от Светът е бизнес