Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Сърбия има огромен потенциал за подкрепа на филантропията

Никола Пуцаревич, изпълнителен директор на Сръбския дарителски форум, Светът е бизнес, 23.01.2018

В Сърбия съществува сериозен потенциал за подкрепата на дарителските начинания и филантропията. Това коментира изпълнителният директор на Сръбския дарителски форум Никола Пуцаревич в ефира на "Светът е бизнес" с Николай Кръстев.

По думите му около 22 милиона евро са вложени в сръбското общество, от които 45% идват от корпоративния сектор. "За съжаление към 1/3 са вложени в дългосрочни вложения. 70% от тези средства са използвани за предоставянето на еднократна помощ за отделни хора или за семейства, които се намират на линията на бедността. Само 9,1% от всички акции и действия на дарителските организации са насочени към дългосрочни цели, каквото е образование, докато 22% са насочени към други теми, свързани с култура, образование, икономическо и социално развитие", поясни той.

Според Пуцаревич трябва обаче да се работи малко повече за увеличаване на ролята на държавата, за да бъде стимулирана обществената среда и да се увеличат даренията. "Един от тези начин е да се насърчават данъчните облекчения. За съжаление 40% от компаниите в Сърбия се възползват от тези възможности, докато останалата част не винаги може да се възползва от допълнителни облекчения като освобождаване от ДДС при провеждането на подобни акции и инициативи", сподели той.

Последни новини
Още от Светът е бизнес