Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Най-важното е договорът за добросъседство с Македония е да започне да се прилага

Николай Коев, балканист, бивш кореспондент на БТА в Скопие и Белград, Светът е бизнес, 15.01.2018

Зоран Заев и Бойко Борисов в Струмица. (23.11.2017) Снимка: Пресцентър МС Зоран Заев и Бойко Борисов в Струмица. (23.11.2017) Снимка: Пресцентър МС

Ратифицирането на договора за добросъседство между Македония и България от страна на парламента в Скопие е много позитивен факт. Сега той трябва да мине и през българското Народно събрание, което ще е безпроблемно. Най-важното което предстои обаче е да се даде ход на изпълнението на договореностите.

Това посочи в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев балканистът и бивш кореспондент на БТА в Белград и Скопие Николай Коев.

Важно е да се следват пунктуално клаузите по договора и реално да се изпълняват, а не да има отпускане и съсредоточаване към приоритетите на деня, които не са малко“, добави той.

За България отношенията с Македония са изключително важни, като засягат не само двустранните ни отношения, а влияят на общия климат на Балканите“

Не можем да говорим за сериозно забавяне в ратификацията на договора за добросъседство с България (подписан на 1 август 2017) от страна на македонския парламент, тъй като въпросът е доста сложен. Имаше местни избори, а знаете и за бойкота на ВМРО-ДПМНЕ, смята гостът в студиото.

Как следва да се развиват отношенията по оста София-Скопие?

В разговора бяха засегнати и важни теми от дневния ред в западната ни съседка Сърбия.


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес