Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Има ли проблем, който да доведе до излизане на Полша от ЕС

Ян Малицки, Център за Източна Европа към Варшавския университет - Полша, в Светът е бизнес, 12.01.2018

Противоречието за суверенитета на националните държави в Европейския съюз и правата, които има Брюксел, като олицетворение на целия ЕС - това е големият спор в семейството. Това каза Ян Малицки, директор на Центъра за Източна Европа към Варшавския университет, Полша, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. "И Полша, и България, без тяхно съгласие са били хвърлени в сферата на влияние на Съветския съюз и ние чакахме 50 години, за да възстановим своя държавен суверенитет. Чакахме да правим това, което ние желаем и връщането си в Европа. Същото се отнася за Чехия и Унгария. Смятам, че не е възможно избухването на спор в ЕС, който да доведе до PolExit" или друг "екзит". 

"Вярвам, че когато въпросите, свързани със суверенитета на страните в ЕС, бъдат изяснени, съюзът отново ще започне да работи със същата сила, с която работеше по-рано и тези прекрасни идеи, от които бе изграден, отново ще захванат в платната си попътен вятър". 

По въпроса за националистическите настроения в Европа гостът каза, че това е "свързано със сериозна дискусия в ЕС, породена от това, че Европейският съюз се намира в едно разклатено равновесие".

"Не бих искал да употребявам думата криза. Причината за това са различни, но бихме могли да посочим две или три основни".

Brexit разклати силно ЕС, подчерта Малицки. "Ние всички се преструваме, че всичко ще протече гладко и ще е наред, но нещата са като в едно семейство - винаги можем да се разведем, но това оставя определени следи, и винаги, и двете страни излизат от тази ситуация силно развълнувани".

"Друга причина е, че има някои страни в ЕС, които подхождат силно критично към разрастването на бюрократичната система в ЕС и към нарастването на тенденцията за вземане на прекалено голям брой решения в Брюксел, а не в отделните страни. Има редица държави, на които не се харесва Брюксел да се превърне в една суперстолица и да се нарушава суверенитетът на отделните страни членки, дори в по-голяма степен, отколкото това е допустимо, спрямо подписаните договори".

Третата причина е "най-обективна", според събеседникът и тя е "миграцията, която също разтърси силно ЕС": "Една миграция, която вече е извън контрол. Беше нарушена външната граница на Европейския съюз. Стотици хиляди се насочиха към Европа. След това се появи предложението на канцлера Меркел, че Европа и Германия ще приемат всички тези хора, което предизвика и вътрешен спор в ЕС. Част от европейските страни не желаят да им бъдат налагани решения, които те не желаят да приемат. Освен това се оказа, че тези мигранти също не искат да бъдат разпределяни в отделните страни. Тези, които бяха разпределени в Чехия, например, отдавна я напуснаха". 

"Някои от страните приеха това като нарушаване на суверенитета на съответните страни, а и нарушаване на правата на човека".

"Не е вярно, че само Полша се противопоставя на това, категоричен бе гостът и добави, че "всъщност цялата Вишеградска четворка" подкрепя тази гледна точка.

Дали Европа трябва да бъде федерализирана? Готови ли са държавите да се откажат от своя суверенитет и има ли причини за това? Нужни ли са още "няколко поколения, за да се нарадват" страните, възвърнали сравнително скоро своя национален суверенитет, да не "нарадват на тази свобода"? Задава ли се напускане на ЕС от страна на държави, за които членството в евросъюза бе "твърде голяма мечта"? До къде се простира руското влияние в рамките на Европейския съюз? Каква е връзката между енергийната независимост и влиянието на Русия в Европа и как практически може да се извоюва независимост?

Последни новини
Още от Светът е бизнес