Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

За проблема с мръсния въздух е нужна национална политика

Иван Велков, заместник-председател на Столичния общински съвет, Светът е бизнес, 11.01.2018

Иван Велков, заместник-председател на Столичния общински съвет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Велков, заместник-председател на Столичния общински съвет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В София има 260 хил. автомобила на повече от 10 години и е спорно дали те разполагат с катализатори. Ако нищо не се прави в тази насока, дълго време проблемът със замърсяването на въздуха дълго време няма да бъде решен.

Това заяви в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков зам.-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков.

Едно от кардиналните решения, що се отнася до личните автомобили, е да се търсят активно алтернативи и при първа възможност да се въведат финансови стимули за друг тип потребление (електрически автомобили), посочи гостът в студиото. 

„Говорим за данъчни облекчения и дори субсидиране при покупка“

„Говорейки за автомобили, съзнателно не слагам граница между лични и обществени. Могат да бъдат приложени целенасочени мерки в областта на градския транспорт. В частност Столична община има някакви успехи в тази област – замяната на старите дизелови автобуси с нови на газ, както и пилотни линии, по които се движат електромобили“, отчете Велков. 

Основното, което може да се направи по казуса обаче, не зависи от решения на ниво общини, а от такива на ниво държавни институции.

„Основният двигател трябва да е националната фискална политика и финансовите стимули“

Акцент бе поставен и върху и друг основен източник на замърсяване – битовото отопление на твърди горива.

Какви действия предприема Столична община в усилията си за решаване на проблема?

 


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес