Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Политическият елит в Брюксел не се е променял от 30 години

Здравко Попов, президент на Института за публична политика, Светът е бизнес, 10.01.2018

През последните 30 години политическият елит в Брюксел е почти един и същ. Той е със своите предразсъдъци, своите представи, че Европа е преди всичко Запад и че начина, по който се е развивал западният свят непременно е формулата, единствената възможна логика, по която трябва да се развиват и другите страни, присъединяващи се или възстановяващи се в европейския свят. Това коментира президентът на Института за публична политика Здравко Попов в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите му държави като Чехия, Полша, Словакия и Унгария категорично протестират срещу политическата терминология „присъединяване към Европа“, защото според тях не може да се присъединиш към нещо, от което вече си част. По-скоро става дума за възстановяване на европейския статус на страните вследствие на влиянието на СССР.

Попитан дали не е наивно да се очаква, че брюкселският елит изведнъж ще приеме и ще се съгласи с позиции, идващи от източноевропейски държави, в които има основателни съмнения за недостатъчно добро спазване на разделението на властите или недостатъчната свобода на словото, Попов отговори:

„Може и наивно да звучи, но то в момента е някаква реалност, която не може да пренебрегнем“.

Според него тази реалност не само че съществува, но и все повече и повече набира някакво позициониране.

„То се налага в Европа и казва „Ние също сме Европа, имаме такива виждания както за своята собствена страна, така и за ЕС“. В някакъв смисъл сега Полша и Франция в момента са най-иновативните държави, които произвеждат дори наивности и утопии. Но в същото време те в момента водят интересния дебат относно бъдещето на Европа“. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес