Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какво показват протестите в Иран

Мира Майер, анализатор по процесите в Близкия Изток, Светът е бизнес, 10.01.2018

Протестите в Иран започнаха на 28 декември в над 70 различни градове. Има 3 700 арестувани, властите признават и за 22 убити. Това заяви Мира Майер, анализатор по процесите в Близкия Изток, в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

По думите ѝ формалният повод за избухването на тези протести е увеличението на цените, а то се налага заради силните рестрикции, които управляващите трябва да наложат в икономиката, за да може тя да дръпне напред.

„Новоизбраният президент Рохани има 5-годишен икономически план, с който той отряза субсидиите на 34 млн. иранци. Увеличи и цената на бензина двойно. Това, разбира се, води до увеличение на цените на всички други стоки“.

Тя допълни още, че това са протести на млади хора, повечето от които са добре образовани, но безработни.

„Имаше и силни военни лозунги срещу външната политика на Иран и по-точно срещу подкрепата на Иран за различни паравоенни организации в Сирия и Ливан. Освен това от бюджета, който Рохани направи публичен, се вижда ясно, че една голяма сума се отделя за самите военни организации, т.е. на революционната гвардия в Иран, която владее голям дял от икономиката на страната“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес