Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Политиката на пазара на труда трябва да бъде преосмислена

Лидия Шулева, бивш вицепремиер и социален министър, Светът е бизнес, 09.01.2018

Трябва да бъде сериозно преосмислена политиката на пазара на труда. Ниската безработица се дължи на демографската криза и липсата на хора, които могат да бъдат наети на работа. Това коментира бившият вицепремиер и социален министър Лидия Шулева в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Ако говорим за прегряване, аз по-скоро бих казала, че в момента липсата на качествена работна ръка може да бъде едно много голямо силно ограничително условие пред ръста на икономиката“.

Според нея това е сериозен проблем, който заслужава както да се дискутира, така и да бъдат ориентирани редици политики от страна на правителството.

По думите ѝ в групата на безработните попадат и ученици от 15-20 годишна възраст, които са отпаднали от образователната система.

„Една част от тези младежи преживяват на база на доходите на родителите. Друга част са хората, които работят сезонно в чужбина. И тъй като тази работа по никакъв начин не се отчита в нашата страна, те не са обхванати от статистиката. Има и една интересна група от рентиери“.

Какви грешки допуска политиката по отношение на пазара на труда и как това може да се промени? Кои са порочните практики, които обезсърчават безработните да се върнат на пазара на труда?  

Последни новини
Още от Светът е бизнес