Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Резултатите от изборите в Северен Кипър ще затруднят преговорите за обединение

Езра Айгън и Бранислава Бобанац, журналисти, Светът е бизнес, 08.01.2018

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Изненада ли бяха резултатите на парламентарните избори в Севернокипърската турска република – и да, и не. Очакваше се участващата в управлението Партията на националното единство да бъде първа сила, но никой не очакваше тя да победи с такова мнозинство.

Това коментира Езра Айгън, журналист от турската общност в Кипър и активист в гражданската организация Unite Cyrpus Now. Участник в „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев бе и Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър.

Към момента единствената възможна коалиция би била съставена от три десни партии, като една от тях е крайно дясна, националистическата, отбеляза Айгън.

Това не е добър вариант ако искаме да засилим преговорите с гръцката част на Кипър, ако искаме да подобрим отношенията си, посочи още тя.

Преговорите се очаква да се възобновят, това бе посочване нееднократно и в Севера, и в Юга, отчете от своя страна Бранислава Бобанац.

„Въпросът е, че след тези резултати (на парламентарните избори в Северен Кипър) въпросът какво ще се дискутира, на каква база, става много по-труден“, добави журналистът.

Като възможен сценарий за бъдещето на средиземноморската държава Бобанац очерта и идеята, циркулираща сред лидерите в непризната Севернокипърска турска република - създаване на двузонална федерация между Севера и Република Кипър.

Последни новини
Още от Светът е бизнес