Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Затоплят ли се отношенията между Северна и Южна Корея

Мартин Табаков, международен анализатор, Светът е бизнес, 04.11.2017

От Нова година насам има известно раздвижване по отношение на ситуацията в Корейския полуостров. Това каза международният анализатор Мартин Табаков в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„По време на обръщението си Ким Чен Ун реши да облече светъл костюм за първи път откакто е на власт. Досега винаги неговата визия бе тъмна, мрачна и особено заплашителна. Реториката му бе същата, но имаше нещо ново, което направи разликата в неговата реч. Той заяви, че Северна Корея няма против да се опита да развие добронамерен диалог с Южна Корея“.

„От 2016 насам южнокорейската страна всеки ден по два пъти звъни на един спешен телефон на севернокорейската държава. От февруари 2016 Северна Корея не вдига този телефон. Но непосредствено след Нова година имаме обратния казус, в който Северна Корея се свързва с Южна Корея и се получава 20-минутен разговор“, обясни Табаков.

Според него колкото и мъничко да изглежда това, все пак в известен смисъл е напредък в евентуален диалог, имайки предвид опита на Северна Корея да постави акцента върху Южна Корея и да маргинализира ролята, която САЩ евентуално има в този регион.

Анализаторът смята, че ако има държава, която да може евентуално да говори със севернокорейската страна, това е на първо място Китай и на второ място Южна Корея.

„Нито Япония, нито САЩ могат да допринесат особено в отношенията с този режим в Северна Корея посредством диалога“.

 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес