Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Трябва ли България да признае съществуването на македонски народ

Андрей Николовски и Филип Ивановски, студенти от Република Македония, Светът е бизнес, 29.12.2017

Договорът за добросъседство, подписан между България и Република Македония е позитивна стъпка напред. Но винаги ще има неща, които не се харесват на едната или на другата страна. В случая трябва да се търси балансиране, като такова към момента няма.

Това мнение изказаха двама представители на младото поколение в западната ни съседка Македония – студентите Андрей Николовски и Филип Ивановски. Двамата разговаряха с Николай Кръстев в предаването „Светът е бизнес“.

По силата на договора за добросъседство Македония признава българската идентичност и език, а обратното не било така, заяви Ивановски.

Според младежите България трябвало да признае наличието на „македонски народ и език“, защото това щяло да създава пречки за в бъдеще.

„Македонският и българският народ са доста различни, но са приятелски настроени“, добави Николовски.

Студентът освен това призна голямата роля на страната ни в стабилизирането на ситуацията в Македония по време на югоембаргото, като подчерта и това, че България бе първата държава в света, признала бившата югославска република под конституционното й име.

В разговора бе засегнати и редица други важни за БЮРМ теми, сред които и излеждащият вече перманентен казус с името й. Подложен бе на критика и приемания от мнозина за грандомански проект на бившето правителство "Скопие 2014", както и наследството на бившия премиер Груевски като цяло.

Вижте повече във видеото!

Последни новини
Още от Светът е бизнес