Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какво става с таврийските българи в Украйна

Василий Митков, Запорожкото областно дружество за българска култура в Украйна, Светът е бизнес, 26.12.2017

Тази година отбелязваме 150-годишнината, откакто са се преселили българите от Бесарабия в Таврия и както е известно, главната причина за това са войните между империите. Тази дата може да се счита и за трагична, и за достойна. Това коментира ръководителят на Запорожкото областно дружество за българска култура в Украйна Василий Митков в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„За нас, българите, е важно да пазим своя род, своя език, своите традиции. Нашият парламент прие закон, който ни два възможност да учим децата от 1-4 клас на роден български език. За нас това е позитив“.

По думите му един от начините българите в Украйна да използват езика си е чрез преводаческа работа.

Що се отнася до идеята за единен автономен български регион в Украйна, Митков посочи, че при разпадането на СССР е имало такива предложения, но в момента такива нагласи са на заден план.

По отношение на мястото на таврийските българи в обществото, той каза, че те пълноценно се интегрират във всички управленски структури на държавата.

„В нашата област заместник-губернаторът е българка, на регионално равнище българи заемат управленски позиции, в научната сфера имаме 6 професора българи. В икономиката и в социалната сфера равномерно са разпределени българите. Има един голям университет, в който ректорът е българин. Елате и ще видите, навсякъде има българи“.

Последни новини
Още от Светът е бизнес