Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Авиолинията Одеса-София ще развие икономическите отношения с Украйна

Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографска политика, Светът е бизнес, 26.12.2017

Целта на авиолинията Одеса-София на е да стабилизира и да разшири връзките на българската диаспора с родината майка, но също така да доведе до развитието и на икономическите отношения с Украйна, тъй като за да има бизнес, трябва да има транспорт. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографска политика и отговарящ за политиката към българските общности в чужбина Валери Симеонов в интервю на Николай Кръстев за предаването „Светът е бизнес“.

На 22 декември със специален полет беше даден старт на директната въздушна линия София-Одеса, изпълняван от националния превозвач "България Ер". 

По думите му само по себе си това не е малко, защото ще има два полета на седмица.

Това според него ще даде тласък както на търговските отношения, така и туризма, защото България предлага чудесни условия за почивка и туризъм.

„Одеса от друга страна е над двумилионен град и е изключително интересен с богата култура и история. Възможността да се отиде там за 2 дена или 2 седмици, ще доведе до повишаване и на стокооборота, и на търговските отношения“.

Той посочи, че практически законът, приет в Украйна, не нанася щети или ограничения по отношение на българските учебни заведения, тъй като в тях фактически до момента се изучава на български език.

"Ограниченията са свързани с висшите училища. По-скоро се ощетяват интересите на някои други общности като унгарската, полската, руската. Но освен това ние имаме една непрекъсната кореспонденция, диалог с украинските власти, както и чрез посланика на Украйна в България. Така че за българските общности ще има изключения". 

Симеонов допълни още, че България подкрепя териториалната цялост на Украйна и не приема преначертаването на границите.

След анаксията на Крим от Москва нарушено ли е геополитическото равновесие в Черноморския басейн?

Последни новини
Още от Светът е бизнес