Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Икономическите възможности пред БПЦ

Архимандрит Никанор, игумен на Гигенския манастир, Светът е бизнес, 25.12.2017

Архимандрит Никанор, игумен на Гигенския манастир. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Архимандрит Никанор, игумен на Гигенския манастир. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да бъдем благодарни на всички български правителства, че направиха така, че Българската православна църква (БПЦ) да може да ползва определени средства от европейските фондове, за да извърши реставрация и ремонт на свои храмове, манастири и църкви, намиращи се в такива райони, в които иначе това би било абсолютно невъзможно. Това каза архимандрит Никанор, игумен на Гигенския манастир, в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

По думите му това са селските райони, характерни с икономическа изостаналост, слаба населеност, с влошена възрастова структура на населението.

„Там, където и да има вярващи, те са изключително малко и нямат икономическите сили сами да възстановят и възобновят своите храмове“.

Той посочи, че някои от църквите и манастирите, които се ремонтирали, са били в аварийно състояние.

„Някои от тях бяха непипнати с десетилетия и не им оставаше много време живот, ако сега нямаше намеса. Макар и критериите да се променяха, там където бяха най-нужните ремонти, в голяма степен се направиха“.

Игуменът на Гигенския манастир допълни още, че по този начин са се запазили и ценни паметници на културата.

„Спасихме безценни стенописи на Св. Пимен Зографски, които се считаха за загубени, а реставрацията беше трудна. Църквата грее в момента, надявам се да има възможност и пътят до там да се оправи“.

Архимандрит Никанор каза още, че се възстановяват 10 манастира от късното Средновековие и от Възраждането.

„Имаме близо 30 манастира, които са разположени недалеч един от друг и ако съумеем добре да завършим реставрациите и да намерим хора, които да ги обитават, ще се формира чисто нова дестинация за поклоннически туризъм“.

Що се отнася до преминаването на Гигенския манастир от стария към новия духовен календар на БПЦ през тази година, игуменът посочи, че манастирът е получил писмо от Негово Светейшество патриарх Неофит, което е било прочетено на последния храмов празник по стар стил. 

"Тъй като БПЦ вече почти половин век използва новия календар и т.нар. нов стил, хората досега биваха смутени от това, че идвайки на Въведение Богородично, в манастира откриваха, че са дошли на празника на Св. Архангел Михаил. Това пораждаше някои смущения и недоумения, което е накарало и Негово Светейшество да ни препоръча, а нас накара да се вслушаме в неговата препоръка и да уеднаквим празнуването". 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес