Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Липсата на компетентни млади хора забавя растежа на софтуерния бизнес

Явор Джонев, БАСКОМ, Светът е бизнес, 22.12.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Софтуерният бизнес расте и растежът му е предимно експортно ориентиран. Това коментира Явор Джонев от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите му индустрията набира все по-голяма увереност и име на световния пазар.

„Екосистемите за първоначални инвестиции, които се изградиха в послединте 5 години в България, вече стъпват на ново ниво на зрялост. Самите инвестиции като количество и качество имат потенциала да помогнат на български компании също да стъпят на ново ниво с реализация в цял свят“.

Според него голямата „спирачка“ пред бизнеса е липсата на млади компетентни хора.

„Образователната система е големият проблем за развитието на този бизнес, който вече е съществена част от БВП на България. От друга страна там също има позитивни новини“.

Като позиитвен аспект Джонев посочи публично-частната инициатива със съдействието на Министерството на образованието.

„Тази година работи програмата за професия „Приложен програмист“ в няколко регионални центъра, а догодина - в 20 професионални гимназии в цялата страна. Очакванията ни за броя на децата, които се записват в тези програми, всъщност бяха надвишени може би 2-3 пъти. Дори сега през първата година“.

Той смята, че това е много добър пример за това как държавата и бизнесът могат да си сътрудничат, за да развиват не само частните интереси на съответния сектор, но и това да бъде в обществена полза.

„Защото всички имаме полза от по-високо квалифицирани хора, които реализират себе си в България, а не по света. Те едновременно с това осигуряват много съществена част от БВП и получават едни чудесни заплати“.

Как изглежда училището на бъдещето?

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес