Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Русия - предизвикателство за европейската сигурност

Марчин Тарликовски, полски експерт по сигурността, Светът е бизнес, 20.12.2017

Общата цел на ПЕСКО е засилване на сътрудничеството в Европа с цел укрепване на европейската сигурност. Този механизъм не цели обаче изграждане на европейска армия или нещо подобно, а просто задълбочаване на съвместното сътрудничество в отбраната. Това коментира ръководителят на международната програма по сигурност във влиятелния Полски институт по международни изследвания във Варшава Марчин Тарликовски в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

По думите му така европейските страни ще запазят контрол върху външните си сили, но и ще си сътрудничат.

Като проблем на Европа експертът посочи това, че след края на Студената война е бил значително намален съставът на въоръжените европейски сили, както и средствата, предназначени за превъоръжаване и инвестициите в технология.

„Кризата от 2009 година само задълбочи този проблем. Някои страни намалиха разходите си за отбрана с 50-60%, което доведе до ситуация, в която някои от тях нямаха средства и за текуща поддръжка и текущи военни разходи“.

Тарликовски допълни, че от 2-3 години тази тенденция е обърната.

„Страните членки увеличават своя бюджет за отбрана, но тези средства продължават да са недостатъчни, така че единственото решение на този проблем е да увеличим нашето сътрудничество“.

Той каза още, че не става въпрос за изграждане на някакви наднационални общоевропейски сили.

„Предизвикателството, пред което сме изправени, е да купим нови оръжия, които биха ни позволили да наваксаме изоставането от предишните години, особено в областите, в които това изоставане е наистина голямо“.

Според него Русия наистина представлява предизвикателство за европейската сигурност, тъй като тя наруши международното право и правилата за международно сътрудничество, незаконно анексирайки Крим.

„Русия участва и в конфликта в Източна Украйна. Ученията на въоръжените сили на Русия от предишните няколко години и укрепването на руските сили в Европа са доказателство, че тя се подготвя за нападателен сценарий на своите действия срещу НАТО“.

Тарликовски обясни, че Русия разполага с необходимите способности, за да промени реда в Европа.

„Руски представители от най-високо политическо ниво в прав текст казват, че те имат желание да променят политическия ред и начина, по който изглеждаше сътрудничеството в Европа през последните години“.

По думите му ситуацията в областта на сигурността в Европа не може да се подобри, без да се реши украинската кризата по международни правила.

„От незаконното анексиране на Крим Русия разположи на полуострова нови военни системи, които на практика ѝ позволяват да конкурира Черноморския басейн“.

Експертът добави, че става въпрос за ракетни системи, разположeни в Крим, които могат да възпрепятстват силите на НАТО да навлязат в Черноморския басейн.

Той смята, че е в интерес на Турция да остане член на НАТО и да работи със страните-членки на Алианса, за да балансира руското влияние в региона.

 

 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес