Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ненужна ли е еуфорията около 4% ръст на БВП в България

Проф. Гарабед Минасян, Икономически институт на БАН, в Светът е бизнес, 19.12.2017

Темповете на ръст на българската икономика са недостатъчно високи, за да компенсират чувствителното изоставане на България от европейското равнище и за това продължаваме да пропадаме в тази област, която се нарича европейска бедност. Това каза проф. Гарабед Минасян, Икономически институт на БАН, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Съществува приповдигнато настроени по отношение на темповете на ръст на БВП. Действително успяхме да закърпим около 4% ръст на БВП, който се счита за добър и така изглежда на пръв поглед. Критерият за това дали едни темпове са високи или ниски е, както абсолютен, така и относителен по отношение на други страни".

В сравнение с държавите от нашето, общо семейство - Европейския съюз, ние сме направили четири малки стъпки, а Европа е направила 2%, но два европейски процента, каза Минасян. По думите му с тези 2% Европа е прибавила към своя БВП "два пъти повече, отколкото ние сме прибавили с нашите 4 малки стъпки".

"Тези 4% затвърждават нашето положение на опашката на Европа, но и не само това - ние пропадаме все по-дълбоко и по-дълбоко". 

Какво трябва да се направи, за да се променят тенденциите? Кои са движещите елементи на растежа, на кои от тях може да се разчита и кои ще се развиват?

Повече можете да видите във видеото. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес