Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Балканите - традиционен плацдарм за хибридна война

Доц. Евген Магда в Светът е бизнес, 19.12.2017

Киев. Снимка: Pixabay Киев. Снимка: Pixabay

Хибридната война е война за съзнанието на хората. Това каза доц. Евген Магда, украински политически експерт и историк, автор на книгата "Хибридна война: да оцелееш и да победиш", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев. "Тази война върви не само на фронтовете, но продължава и в интернет, и в средствата за масова информация. Тъй като притежавам определени знания, се опитвам да ги споделям, не само с украинските граждани, но и с гражданите на ЕС и на други държави, на които им е интересна темата за хибридната агресия".

"За Украйна през 2015, когато книгата ми "Хибридна война: да оцелееш и да победиш" бе публикувана, бе много важно да съхрани своята държава и да съхрани независимостта си. Как ще побеждаваме е вече друг етап от това противопоставяне на Русия. Книгата е моят принос за свободата на украинската държава".  

Две са главните зони за разгръщане на хибридната война днес, каза гостът. "Това са кървавите земи на Украйна, Беларус, Прибалтика, част от Русия, а от друга страна това са Балканите - традиционен плацдарм на такива конфликти". 

"Русия иска да увеличи своето влияние на този южен фланг на НАТО и не харесва нито влизането на НАТО в Черногорието, нито желанието на Сърбия да намери общ език с Алианса, въпреки че тя балансира между интересите на Запада и Русия. Балканите, благодарение на редицата исторически, религиозни и културни противоречия, получени като наследство от своите предци, се намират в зоната на високия риск". 

Какво Украйна може да преподаде като урок на Европа за справяне с хибридната война? Какво доказа Украйна на света през последните три години? Кои са елементите на хибридната война?

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес