Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Има надежда за двустранните ни отношения с Македония

Николай Коев, бивш кореспондент на БТА в Скопие и Белград, Светът е бизнес, 11.12.2017

Балканите са един конгломерат от държави, които са с неизползван ресурс що се отнася до възможността им да изнасят и потребяват продукция и да бъде съживен като цяло техният икономически капацитет. Това коментира бившият кореспондент на БТА в Скопие и Белград Николай Коев в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Това изглежда се осъзнава и от самите Балкански държави, защото и европейските ментори, и световните очевидно съсредоточават внимание към тях, но има и повишена активност и инициативност от балканските страни“.

По думите срещи като тази, която се проведе в София, имат изключително значение за общия балкански климат, за напипването на проблемите, за реакцията след това евентуално на отделните държави в тяхна взаимна комуникация.

„Мисля, че това беше една полезна среща и тя беше едно предмостие към следващата – в Белград“.

Според Коев оставката на Груевски от лидерския пост във ВМРО-ДПМНЕ не е била неочаквана.

„Губи се сетивност за реалността, когато дълго време се управлява. Г-н Груевски и неговият близък екип бяха загубили тази сетивност. Важното е ВМРО с новия си председател да преформулира изцяло своята политика и към България, и изобщо към процесите в Македония“.

Бившият кореспондент смята, че от ВМРО трябва да се върнат към своите изначални принципи и да бъдат поне толкова привързани към добросъседството с България, колкото Социал-демократическия съюз.

„Аз съм оптимистично настроен за нашите двустранни отношения. Много години ние боксувахме. Сега има едно отпушване и може да очакваме добри неща“.

По отношение на Коридор 8 Коев посочи, че е изключително важно да се свърже Адриатическо с Черно море.

„Много е хубаво да стане това. Аз съм с надежди, че и ние от наша страна ще се активизираме и ще направим пътя хубаво. Тогава вече ще се усети истинската възможност за чисто човешкия контакт между хората, без те да се притесняват за митници и чакане. Ще има само една митница и това е пример за една същностна интеграция между нашите страни“.

„Аз съм с голяма надежда този път, защото виждам, че и финансирането е налице“, допълни още той.

Повече вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес