Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Единна ли е Европа в отношенията си с Русия

Кадри Лийк, старши анализатор в ЕСВП, Лондон, Светът е бизнес, 06.12.2017

Има две нива, когато става въпрос за европейското единство. Традиционно се казва, че Европа е разделена по темата за Русия, но това е вярно само на едно ниво. Това коментира Кадри Лийк, старши анализатор в Европейския съвет за външна политика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Нашето проучване посочва, че всъщност има голямо единство в официалните политики на Европа и те са силно подкрепяни от всички страни членки, дори от тези, които смятат, че това не е оптималната политика.“

По думите ѝ има едно дълбоко ниво, на което Европа всъщност е наистина разделена.

„Едни страни са се обединили около санкциите, но ако тези санкции се отменят заради Минското споразумение, то те няма да знаят какво да правят. Защото всъщност нямаме достатъчно информация за това какво прави Русия, какво иска и накъде върви“.

Тя посочи, че възгледите относно диалога с Русия също са разделени - дали трябва да има диалог и какво може да бъде постигнато чрез него.

По отношение на подсилването на европейското единство, Лий смята, че Европа трябва да направи едно по-дълбоко изследване, насочено към самата нея, за това как да взаимодейства с Русия.

„Да разбере какви са перспективите на Русия и също така да разбере какви са перспективите на страните членки за отношенията им към Русия. По този начин може би да засили разбирането към Русия“.

Русия в какъв план разглежда отношенията си с ЕС през 2017?

„През пролетта много хора в Русия очакваха ЕС да се разпадне. Избирането на президента Тръмп, както и Брекзит, предвещаваха последните часове на либерализма. Русия очакваше, че може би ще успее да построи едни добри взаимоотношения с президента Тръмп и просто да игнорира ЕС, докато той не се разпадне. Сега нещата изглеждат по различен начин“.

Според старши анализатора до известна степен има намеса на Русия в процесите на Европа, като това е част от борбата, която Русия води с ЕС и несъгласието на Русия с либералните идеи.

Лий смята още, че имейлите в САЩ наистина са били хакнати от руски агенти.

„Но нещата трябва да се гледат пропорционално. Русия наистина се намесва, но тя се намесва само там, където има предпоставка за нейната намеса. И със сигурност не е първопричината“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес