Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Банковият ни сектор в най-добра кондиция от 1989 насам

Петър Андронов, Асоциация на банките в България, Светът е бизнес, 06.12.2017

Финтех компаниите работят на фрагменти и нямат цялостни решения. Те станаха катализатор на иновационното направление на банковата дейност, дадоха му един тласък, провокираха самите банки да се концентрират върху иновациите. Това коментира председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов в интервю на бизнес редактора Таня Харизанова, излъчено в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Финтех компаниите са интересни, иновативни, те измислят нови решения, но това, което им липсва, е капитал. Те не могат да осигурят сами реализацията на тези идеи в мащаби“.

Андронов добави, че тези компании правят иновации и решения само в отделна фаза или елемент на банковото посредничество.

Няма финтех, който да е измислил модел, който да замени цялото посредничество с безбройните услуги и продукти, които банките предлагат, посочи той.

„Финтех компаниите станаха катализатор самите банки да инвестират стотици милиарди в иновации. Това в момента, в резултат и на финтех компаниите, се превърна в най-голямото състезание между банките в света. Технологично развитие, в което инвестиции от порядъка на 2 млрд. евро изобщо не се броят за големи. В резултат на това големите международни банки в иновационните си центрове създават стотници идеи, много повече отколкото всички финтех компании взето заедно“.

Що се отнася до криптовалутите, Андронов коментира, че това не е тема на банкерите, а на хората, които обичат лотарии.

„Подобни схеми и организации, които работят с низките страсти на хората за бързи печалби, е имало винаги – цялата история е пълна с такива сюжети. Общо взето и този е такъв“.

По отношение на изминалата година председателят на Асоциацията каза, че както българската икономика, така и банковият сектор на България не са били в по-добра кондиция от 1989 година насам.

„Асоциацията на банките в България изпраща една юбилейна година, защото през тази годината нашата асоциация отбеляза 25-ия си рожден ден. За нас това е една година на равносметка, защото си дадохме сметка за всичките трудности и изпитания, през които мина асоциацията вече 25 години, включително и тази година не ни липсваше напрежение, имаше доста изпитания и предизвикателства“. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес