Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Русия чрез Гърция ще спъва приема на Македония в НАТО

Сашо Орданоски в Светът е бизнес, 05.12.2017

Вдъхновителят на атаката срещу парламента на Македония е именно бившия премиер Никола Груевски. Заедно с него е бившият министър на вътрешните работи, които бе и главен изпълнител на цялата операция на 27 април. Това заяви коментаторът от Македония Сашо Орданоски, университетски преподавател по Национална сигурност, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. "Ние трябва да разберем кои са истинските вдъхновители на тези действия".

"Атаката, която се случи на 27 април в събранието е вероятно е най-големият удар срещу правовата държава и македонската демокрация през последните 27 години. Тези хора не бяха наивни, те бяха организирани и целяха насилствена смяна на властта в Македония".

Груевски е част от много лоши практики по време на управлението си, а позицията му на водач на партията ВМРО-ДПМНЕ му дава политическа защита и терен да се изявява, подчерта събеседникът. "Самата партия едва чака кога ще си тръгне от този пост Груевски. Наистина на Македония и трябва дегруевизация, трябва да се демонтира цялата система която направи това управление през последните 10 години".

"Този режим, вида управление, в което властта се персонализира, прилича на властта на Путин и той е най-големият идол на тези хора".

Сашо Орданоски коментира модела на т.нар. "суверенна демокрация", при който процесите в обществото се контролират чрез налагане на контрол върху хората, а не чрез налагане на идеи.

"В такива общества тайните служби са много важни. Обществените процеси се контролират чрез контрол над личния живот на отделните хора - криминализирате някой от тях, изваждате скритите им тайни и афери, вместо, както би трябвало да се прави, хората да се обединяват около качеството на предлаганите политически идеи".

Станалото в Македония през последните години е свързано с управлението на Путин, добави Орданоски. "В този тип държави всички работят за лидера на нацията и държавата, той е и своеобразен баща".

"През пролетта на 2018 се надявам, че Македония ще бъде приета в НАТО. Надеждите ми са, че руснаците все по-малко ще пречат на този процес. Техният план пропадна след като Груевски падна от власт, но Русия може да се опита да оказва натиск през Гърция, където тя има доста влияние. Това може да стане през десницата и Гръцката Православна Църква".

Русия чрез Гърция знае, че може да блокира пътя на Македония за членството в НАТО. Това ще бъде свързано с евентуалния успех или неуспех за постигане на договореност между Скопие и Атина за името, обясни гостът. "През последните години Русия отвори над 20 културни центъра в Македония, както и нови консулства. Не знаем какъв е броят на руските дипломати в Македония, но според мен е доста голям".

"Като цяло Русия и Македония имат много малък търговски стокооборот. 50% е търговския стокооборот на Македония с Германия, а останалите 40% са с ЕС. Само 1% с Русия. Страната показва един диспропорционален интерес към Македония"

Македония има потенциала да създаде най-сериозен конфликт на Балканите от всички бивши югославски републики. Ако има нестабилност в Македония това ще предизвика реакции на всички нейни съседи, както и на регионалните сили, подчерта експертът. "Южните Балкани са входната врата към Близкия изток. Стабилността на Турция е свързана със стабилността на Балканите".

"Западът начерта границата с Изтока да бъдат границите на България и Гърция с Турция. За това е важно стабилността на България и Гърция да се гарантира със стабилност в Македония, която е в центъра на този регионален баланс на амбиции и интереси".

По думите на Орданоски Русия има интерес целият регион да стагнира и да не се свързва със западните интереси за присъединяване към НАТО и ЕС. "Затова е тази силна руска активност в Черна Гора, в Македония и, разбира се, в Сърбия. Обаче в края на краищата от това няма да излезе нищо, защото, реално ако говорим, огромна част от населението е прозападно ориентирана. Има сантимент към славянската линия, но по-голямата част от населението на Македония е ориентирано към Запада".

По мнението на специалиста Македония трябва да гради приоритетите на международната си политика не по оста Белград - Атина, а в тясно сътрудничество с България и Албания.

"Македония много сериозно трябва да работи върху реализацията на Коридор 8, защото той е естествен път на развитие. Този коридор е важен дори и за тези държави, който се намират северно и южно от него".

"Не очаквах че толкова бързо отношенията между Македония и България ще се оправят. Всичко зависи от химията на лидерите на двете страни - Зоран Заев и Бойко Борисов. Когато става въпрос за отношения със съседи, те се изграждат по линия на доверието - ако лидерите имат доверие помежду си, след това процесите лесно се развиват".

Последни новини
Още от Светът е бизнес