Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

60% от нерегистрираните безработни са добре образовани

Ивайло Калфин в Светът е бизнес, 04.12.2017

Българинът има една особена консервативност - не искаме да учим нещо ново и да си сменим професията. Това каза Ивайло Калфин, Институт за икономика и международни отношения, бивш вицепремиер, съветник в ЕК, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"3,1 млн. са работещите в България, а около 8% от трудоспособното население и 10% от работещите не фигурират в Бюрата по труда и не се водят безработни". 

Преди 20-на дни огласихме изследване, проведено от Института за икономика и международни отношения, което показа, че доста голям процент от хората в България не само нямат работа, но и не търсят, каза Калфин. "Това поне са данните от официалните канали. Те са абсолютно демотивирани, не разчитат на социалните плащания и не вярват на механизмите, предоставяни от държавата за търсене на работа". 

"Проблемът е обществен. Това е огромен ресурс за пазара на труда. Над 60% от тях имат средно или висше образование. Структурата на тази група е много интересна. Това не са неграмотни хора". 

Те са без работа повече от една година, допълни събеседникът. "Не допринасят на социалните системи, а рано или късно получават, макар и социална пенсия, както и някакво медицинско обслужване, макар и само спешно". 

"Проблемът не може да се реши с една или две мерки, а трябва да се смени парадигмата".

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес