Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Липсва каквато и да е прозрачност при формирането на външната ни политика

Проф. Мария Нейкова и гл. ас. Ралица Ковачева, Софийски университет, Светът е бизнес, 01.12.2017

Няма никаква прозрачност във изготвянето на външната ни политика. Липсва всякаква яснота в това кой съветва политиците по външнополитическите въпроси.

Това коментира пред Николай Кръстев в „Светът е бизнес“ проф. Мария Нейкова от Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет. Гост в студиото бе и друг преподавател от факултета - гл. ас. Ралица Ковачева.

Сред хората битува мнението, че когато един човек стане министър, той автоматично се превръща в експерт. Това въобще не е така, защото това е една политическа фигура. Затова е много важно да знаем кой кого съветва.

„Задължително е подобни съветници да бъдат експерти в своята област, а не просто политически назначения, смята проф. Нейкова. „В тези страни, с които се съизмерваме и на които искаме да приличаме, във въшнополитическия процес има и едно експертно звено. То може да е организирано по различни начини. Може да са съществуващи НПО-та, които имат такава насоченост, може да са отделни учени“, посочи още проф. Нейкова.

От своя страна гл. ас. Ковачева говори подробно по въпросите, свързани с финансирано от СУ изследване, правещо обстойна дисекция на медийния образ на българския външнополитически дневен ред по време на предизборната кампания преди парламентарните избори от пролетта на 2017.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес