Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Никога досега не е имало по-голяма нужда от европейска интеграция

Гюнтер Ферхойген в Светът е бизнес, 28.11.2017

Оптимист съм като цяло за бъдещето на ЕС. Ако си представим какви предизвикателства стоят пред нас. Промените, които ще видим в утрешния свят, рисковете - и климатични промени, и масова миграция. Ако се замислим за тях, единственият разумен отговор и реакция е да се обединим и като европейци да бъдем близки. Това каза Гюнтер Ферхойген, бивш еврокомисар по разширяването и главен съветник на Международната организация на фамилния бизнес, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

"Смятате ли, че България би постигнала добър търговски договор с Китай, например, сама. Дори и Германия не може да се справи с такава задача сама. Само заедно ще имаме възможност да защитим интересите си и европейския си начин на живот в утрешния свят. Ако хората не виждат това, те вероятно са слепи".

Икономическите условия са много благоприятни в България за развитието на семейните фирми, каза още гостът. "Разбира се, винаги има какво още да се подобрява, но най-важното присъства. Най-важно е да се насърчава предприемчивият дух, за да се увеличи броя на активните предприемачи в България. Виждаме, че има увеличение на броя на стартиращите компании в България. Това означава, че младите хора не се свенят и не се плашат да влязат в бизнеса".

Каква е оценката за напредъка на България от момента на влизане в ЕС? Защо въпреки, че "на практика вече имаме Европа на няколко скорости", "не трябва да се допуска Европа на няколко класи"? Накъде тръгва ЕС на фона на Brexit и сепаратистките настроения, като тези в Испания?

Последни новини
Още от Светът е бизнес