Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Няма напредък по украинския въпрос

Н. Пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна, Светът е бизнес, 27.11.2017

В Донбас няма напредък. Продължават обстрелите от страна на хибридните войски, продължават да загиват украински войници. Това каза Н. Пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна, в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Ние, украинските власт, правителство и дипломация, интензивно продължаваме да полагаме усилия заедно с нашите партньори и съюзници“.

Той посочи, че това е и един от основните въпроси, които президентът на Украйна Порошенко дискутира по време на своето посещение в Брюксел - въпросът за мироопазващата операция на ООН.

„Разместването ѝ би могло да бъде едно добро решение и да насочи Минския процес в правилната посока. Следователно с това ние да създадем необходимите условия за преход към мирно развитие“.

По думите му Русия иска чрез подкрепата на военните формирования, както и чрез своето конкретно военно участие да продължи военната агресия в Донбас.

„В никакъв случай не можем да си позволим това да се допусне. Има ясна позиция и от Украйна, и от нашите партньори, че мироопазващата операция трябва да бъде дислоцирана върху територията на временно окупираните области или отделни райони на окупираната Донецка и Луганска област“.

Без да се сложи щит, контрол върху границата, която в момента не се контролира от украинската власт, тази цел няма да бъде постигната, отбеляза посланикът.

„Ще има дилема – или конфликта да се замрази, или той да ескалира. И едното и другото не е приемливо за нас. Ние искаме да се възстанови мирът в Донбас“.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес