Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Виртуалната реалност – бъдещето на гейминг индустрията

Доброслав Димитров, Империя Онлайн, Светът е бизнес, 23.11.2017

Фрагмент от първата българска игра за вируална реалност – Codename: Phantom Фрагмент от първата българска игра за вируална реалност – Codename: Phantom

Виртуалната реалност (virtual reality, VR) е бъдещето на гейминг индустрията. Ако бяхте ме попитали дали това е така преди година, отговорът нямаше да е същия. Но разработчиците, технологиите за очила за виртуална реалност напреднаха изключително много.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ Доброслав Димитров, съосновател и директор на „Империя Онлайн". Именно тази компания наското създаде първата българска

игра за вируална реалност – Codename: Phantom.

Първите VR технологии, първите игри, внедрени в тях, са били изключително трудни за издържане от повечето хора, тъй като са повлиявали почти моментално на вестибуларния апарат.

„Не може например, когато си с тези очила, да се симулира каране на кола – веднага ти става лошо. Тялото ти усеща, че не се движи, а му изглежда много истинско, че се движи, следователно ти става лошо“, обясни Димитров.

„При разработката на такава игра трябва да започнем от нулата и да внимаваме какво правим с вестибуларния апарат на човека. Самият геймплей трябва да бъде така изграден така, че човек да бъде в статично положение, но да може да борави свободно с ръцете си, сесиите да са къси, тъй като, поне на този етап, не можеш да играеш 5 часа виртуална реалност“, добави той.

Именно върху тези принципи е разработена и Codename: Phantom.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес