Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Връща ли се протекционизмът в глобалния икономически дневен ред

Даниела Бобева, бивш вицепремиер и член на Института за икономически изследвания към БАН, Светът е бизнес, 22.11.2017

Протекционизмът има доста цикличен характер. По време на кризи големи групи производители на местния пазар се чувстват незащитени и ощетени, като търсят подкрепата на правителствата.

Това каза пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ членът на Института за икономически изследвания към БАН и преподавател във Висшето училище за застраховане и финанси Даниела Бобева. Тя също така е ексминистър на търговията и вицепремиер.

„Тази цикличност се наблюдава и днес. Подходящата среда за протекционизма е именно кризата и бавното възстановяване след нея“, отбеляза Бобева.

„При всичките критики срещу политиките на Доналд Тръмп, той е прав в едно. Цялата политика на либерализация, кръговете от преговори в Световната търговска организация, като се започне от кръга Кенеди, който даде най-големи преференции на развиващите се държави и достъп до големия американски пазар, всичко това доведе до една ясно изразена полза за развиващите се страни, но и все повече рискове за развитите такива“, добави тя.

„Страните, които внасят на развитите пазари, не прилагат същите екологични норми, нямат същите стандарти в защитата на труда, в работната заплата“, посочи гостът в студиото.

„Ние, развитите страни, в това число и България като член на ЕС, не можем да си позволим подобни занижени стандарти. При един свободен пазар сме неконкурентоспособни“, подчерта бившият вицепремиер.

Последни новини
Още от Светът е бизнес