Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Трайчо Трайков: Строеж на АЕЦ Белене би струвал 30 млрд. лева

Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма, Светът е бизнес, 21.11.2017

Най-добрият вариант за АЕЦ „Белене“ е да бъдат предприети активни действия по минимализиране на загубите, които включват продажба на оборудването и целесъобразно използване на площадката.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета „Борисов 1“ Трайчо Трайков.

Възможен е вариантът оборудването за „Белене“ да бъде продадено, категоричен бе гостът в студиото.

Най-лошият вариант, смята Трайков, е след дадените вече 3 млрд. лева държавата да даде „още 30“, визирайки лансираните идеи за възможности изграждане на втора ядрена мощност.

„В разчетите на БАН се говори за €10,5 млрд., т.е над 20 млрд. лева. Досега в историята на ядрената енергетика обаче не е имало проект, който да в завършен в планирания срок и планирания бюджет. Така че отсега може да сме сигурни, че това няма да е реалната цена“, отбеляза той.

В продължението на разговора бяха разгледани различните аспекти на казуса „Белене“ и различните варианти за строеж на централата, изложени в доклада на БАН. Трайков посочи и редицата условия, при които подобен проект би бил рентабилен, условия, които много трудно, според него, биха могли да имат практическа реализация.

Как България може да продаде вече произведеното от „Росатом" оборудване?

Последни новини
Още от Светът е бизнес