Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Тръмп не пожела да дискутира важните проблеми на Азия

Георги Джартов в Светът е бизнес, 21.11.2017

Тръмп демонстрира липса на готовност да дискутира важните проблеми на Азия. Това каза Георги Джартов, международен журналист и анализатор, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. Джартов коментира във включване от Бангладеж обиколката на Доналд Тръмп в Азия.

"Деветдневното посещение на Тръмп в Азия още веднъж доказа практически, че Вашингтон и администрацията на САЩ нямат интерес и капацитет да подпомагат и насърчават важните политически решения, от които Азия има нужда в момента".

В настоящия момент в Азия има няколко кризи, които се развиват едновременно, подчерта събеседникът. "Има продължаващ етнически конфликт в Мианмар, който според представителите на ООН е геноцид. Имаме безпрецедентно противопоставяне между Пекин и Делхи преди около два месеца. Имаме настъпването на новата кралска администрация в Тайланд, която поставя Банкок в една доста нестабилна ситуация, а и разширяването на авторитаризма в Камбоджа и Филипините".

"Може би най-важната тема, която трябваше да бъде коментирана са териториалните претенции на почти всички държави, граничещи с Южнокитайско море и конкретно Китай, който продължава да строи острови. За съжаление на хората, които живеем тук, тези теми не бяха коментирани". 

Тръмп в типичния си бомбастичен стил, като цяло спазваше своята програма и нямаше ексцентрични коментари или туитове, които да поставят азиатските домакини в неудобно положение, добави Джартов. 

Това пътуване бе дългоочаквано, за да се чуе политиката на САЩ спрямо Азия, но не се чуха нито цели, нито приоритети и не се видя "лицето на американската администрация по отношение на Азия", категоричен бе журналистът. 

Кои бяха важните коментари на Тръмп? Успя ли да замая главата на Тръмп хилядолетната церемониална традиция на Китай? Оцеля ли благосклонността на Тръмп към Китай по-далеч от визитата му във Виетнам? Какво да очакваме от проекта "Пътят на коприната"? Защо китайските домакини успяха да извадят максимални ползи от посещението на Тръмп, а американската администрация не може да се похвали с подобен успех?

Последни новини
Още от Светът е бизнес