Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Насочва ли се Германия към нови избори

Тончо Краевски, международен анализатор, Светът е бизнес, 20.11.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Желанието на политиците и бюрократите да правят компромиси, тяхната способност да правят всякакви такива компромиси, вече не кореспондира с очакванията на тяхната електрорална база. Това се видя и от резултатите от изборите в Германия .

Това посочи пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ международният анализатор от Института за дясна политика Тончо Краевски. Коментарът му идва в светлината на провалилите се, поне за момента, преговори за съставяне на нов кабинет в Германия след излизането на „Свободната демократична партия“ от преговорния процес.

Именно поради огромните компромиси, поради политиката, лутаща се между дясното и лявото, смята Краевски, гласове губят както социалдемократите в ляво, така и блокът на Меркел в десния политически спектър.

„Всички виждат, че всеки следващ компромис ще ги обезличава още повече в очите на избирателите им и ще тика все повече електоралните бази в ръцете на по-радикални политически субекти“,

По думите на госта в студиото опитите за създаване на коалиция „Ямайка“ (между християндемократите, зелените и свободните демократи) представляват още по-голям политически компромис. „Тази коалиция на събира просто център ляво и център дясно, тя събира супердесни икономически субекти като свободните демократи и крайнолеви като „зелените“, които са по-леви от социалдемократите, които досега бяха в управлението“, изтъкна събеседникът в предаването. 

Именно свободните демократи са тези, които досега правиха най-големи отстъпки, отбеляза анализаторът.

„Шансовете да има нови избори са големи, защото общата тенденция е хората да стават все по-малко търпими към компромиси, а компромисът, който се налага сега, е по-голям от този в предишни коалиции“

В разговора темата за вътрешнополитическите динамики във Федералната република бе разгледана обстойно, не бяха подминати и редица други теми от общоевропейския дневен ред.

Последни новини
Още от Светът е бизнес