Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Все още сме далеч от създаването на обща европейска армия

Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, Светът е бизнес, 15.11.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Подписаното от 23 военни министри от ЕС споразумение, поставило началото на обща европейска отбрана е поредна крачка за повишаване на интеграцията между страните членки в ЕС. Това бе един пробив, който материализира дългогодишни усилия. Все още обаче сме далеч от създаването на обща европейска армия.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ бившият военен министър в кабинета „Орешарски“ и понастоящем директор на Центъра за изследване на отбраната и сигурността Ангел Найденов.

Коментарът на Найденов идва в светлината на подписаният в понеделник (13 ноември) от военните министри на 23 държави членки на ЕС документ, поставящ началото на създаването на обща европейска отбрана. В него отказаха да се включат единствено Дания, Ирландия, Португалия и Малта.

Какво представлява проектът за общата отбрана или т.нар. „постоянно структурирано сътрудничество в отбраната“?

„Това е документално обоснована рамка в договора за ЕС, който влезе в сила през 2009. Представлява процес на задълбочаване на отбранителното сътрудничество между страните, които имат капацитет и желание“, обясни ексначалникът на военното ведомство.

„Целта е чрез съвместни инвестиции и проекти да се повиши способността на ЕС да осигури безопасността както на своите граждани, така и в глобален план. Цели се и създаването на съвместни способности, които биха могли да бъдат използвани във военни операции“, добави още той.

„Все още обаче сме много далеч от създаването на обща европейска армия, в случая говорим за задълбочаване на сътрудничеството в отбраната между страните членки“, отбеляза гостът в студиото.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес