Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Пътища пред испанската политика и икономика след референдума в Каталуния

Цветана Балабанова и доц. Валентин Петрусенко, Светът е бизнес, 14.11.2017

Без доказателства не може да се коментира организирана от руското правителство намеса в политиката на Испания и референдума в Каталуния. Това казаха Цветана Балабанова, международен редактор в телевизия Bulgaria ON AIR и доц. Валентин Петрусенко, преподавател в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Информацията от испанския министър на отбраната, че Русия, чрез свои хакери, е била ангажирана в референдума в Каталуния от преди месец и половина, доц. Петрусенко коментира така: "Бих бил по-предпазлив с такава информация и бихме искали да видим доказателства за това". Гостът добави, че е възможно действията, които са констатирани, да не са били централизирани, а да са обща акция на хакери. 

"Има резон да се счита, че Русия е замесена, но аз съм на мнение, че това не е централизирана акция от самото правителство на Русия. Тоест те, като голяма империя, не се интересуват от такива акции и по-скоро биха действали по официални канали. Може отделни хакерски среди да симпатизират и да подпомагат една масова хакерска акция по подобие на Анонимните", уточни Петрусенко. 

В днешната реалност, допълни Балабанова, тези атаки "не се организират от едно място".

"По време на референдума на 1 октомври се появиха много лица на бити хора, но се оказа, че една част от тях са манипулирани. Хора използват развитието на социалните мрежи в желанието си да постигнат някакъв ефект. За това трябва да бъдем много внимателни и да проверяваме източниците на информация", подчерта Цветана Балабанова. 

"Испанското правителство подцени проблемът в Каталуния и това си пролича в реакцията му по време и веднага след референдума", каза Петрусенко. "И сега те догонват събитията, опитвайки се да внесат ред и порядък, при това спазвайки легитимност".

"Баските бяха много предпазливи в реакцията си спрямо референдума, защото се страхуват от хаос. Те в момента са си извоювали най-голямата автономия и тъй като си работят кротко за увеличаването й, не искаха събитията в Каталуния да им повлияят негативно", каза Балабанова. Тя каза също и, че бойкотът на останалите региони спрямо Каталуния не е за пръв път и той не може да продължи твърде дълго време, защото индустриализацията е в Каталуния, но първичните материали идват от други региони. Точно за това изолацията не е изгодна за нито една страна, а отцепването би било катастрофално. 

Защо се очаква икономическите последствия от кризата в Каталуния да бъдат между 20-60%? По какъв начин ще се преформатира политическата власт в Каталуния? Защо поведението на населението ще бъде ключово на предстоящите избори? Как се отрази в политически аспект бягството на Пучдемон? Какви бяха грешките на политиката на Мадрид спрямо Каталуния? 

Последни новини
Още от Светът е бизнес