Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Надеждата на Босилеград е само в настъплението на българския бизнес в Западните покрайнини

Иван Николов в Светът е бизнес, 08.11.2017

Иван Николов, ръководител на Културно-информационния център в Босилеград. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Николов, ръководител на Културно-информационния център в Босилеград. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако все още има някаква надежда за Босилеград, то е настъпването на българския бизнес в Западните покрайнини. Това каза Иван Николов, ръководител на Културно-информационния център в Босилеград, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. Гостът коментира обществените настроения сред българите в Западните покрайнини.  

"Добре е, че през последните години на всички срещи на високо равнище присъства и темата за българското малцинство. Длъжен съм да спомена изключително активната роля и компетентността на посланик Радко Влайков и генералния консул Едвин Сугарев, които са изключително активни през последната година. Те успяха да идентифицират проблемите на българското малцинство и непрестанно ги поставят, както на официалните срещи, така и в публичното пространство".  

Подкрепата на искането на жителите на Цариброд да върнат името на града си се оценява високо от българската общност в Западните покрайнини, каза още събеседникът. По думите му името на града е било сменено с декрет на президиума на Народната скупщина "по комунистическо време - 1950 година".

"Това име е чест от българската история и култура и България е в правото си да го отстоява. Смяната на името на Цариброд, на топонимията, на имената на училищата, на улиците, на женските фамилни имена, замяната на българския език в училищата, в държавните органи на властта и църквата - всичко това е част от асимилационния механизъм, с който се подменя националната идентичност на българите в Западните покрайнини".

Позицията на БСП, която се обяви против смяната на името на град Димитровград със старото му име - Цариброд, Николов обяви като "предателство и удар в гърба".

"Недопустимо е заради името на една спорна историческа личност, каквато е Георги Димитров, да се жертват интересите на българите в Западните покрайнини. Това пробуди спомените за избиването без съд на ръководството на Въртоп (Вътрешната западнопокрайненска революционна организация „Въртоп“ - бел. ред.), на изказването на Жан Виденов, че "няма Западни покрайнини, а Източна Сърбия", за дългите години на жертване на интересите на българското малцинство заради различни идеологически и криворазбрани добросъседски отношения. Това все пак е недопустимо. В днешно време ние трябва да отстояваме интересите на българското малцинство и да ги решаваме по начин, който да гарантира много добросъседски отношения между двете държави и да облекчи преговорния процес на Република Сърбия за членство в Европейския съюз".

В Босилеград цари безизходища и страх от утрешния ден, сподели събеседникът. "Хората нямат икономическа свобода, а от там нататък липсват и всички останали свързани свободи. Всеки опит да се протестира срещу това се посреща с обвинения и репресии".

"За да се отклони вниманието на обществеността в двете държави от тежките социално-икономически проблеми, които застрашават обществото, се тиражират скандали". 

Как се отбелязва Денят на Западните покрайнини в Босилеград и Цариброд? Защо се стигна до там един от малкото български инвеститори в Босилеград да бъде изгонен от местните власти? 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес