Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Пазарът на офис площи на 10-годишен връх – какви са факторите зад този тренд

Станимира Пашова, мениджър Офис площи в Cushman&Wakefield Forton, Светът е бизнес, 07.11.2017

През последните 10 години пазарът на офис площи премина един почти пълен цикъл в развитието си. Минахме през страхотен връх, последван от рязък спад. Затова е и хубаво, че има върхове в развитието на офис пазара.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ Станимира Пашова, мениджър Офис площи в Cushman&Wakefield Forton. Коментарът й идва в светлината на излязъл наскоро доклад на представляваната от нея компания. Той показва, че пазарът на офис площи, в частност този в столицата, е отбелязал рекордно от десетилетие 9-месечие, като под наем са били отдадени над 131 хил. кв. метра площи.

По думите на госта в студиото развитието на пазара на офис площи са пряк индикатор за развитието на определени бизнес сектори.

„Основните сектори, които доведоха до тези сериозни количества наети площи през последното 9-месечие, са такива като аутсорсинг и IT, които в момента доминират на пазара на офис площи. Това обаче е тенденция, започнала през последните 5 години“, отчете Пашова.

„В момента има някакъв недостиг на офис площи с определени характеристики, но проектите, които очакваме да бъдат реализирани до края на годината и началото на следващата, са с много добри характеристики от гледна точка на техническите им спецификации . Те са изключително добре премислени от страна на инвестициите като локация, достъпност, услуги, които предлагат и т.н.“, посочи тя.

Къде стои страната ни в съпоставка с други локации в Централна и Източна Европа?

Последни новини
Още от Светът е бизнес