Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Президентът на Швейцария: Brexit направи Европа по-единна от всякога

Дорис Лойтхард, президент на Конфедерация Швейцария, Светът е бизнес, 03.11.2017

В момента, след Brexit, Европа е по-единна от всякога, защото всеки е наясно, че това се случва и трябва да се интересуваме от опасенията на хората.

Това каза в интервю за Николай Кръстев, излъчено в „Светът е бизнес“ президентът на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтхард.

„В различните страни виждаме националистически партии, така че за правителствата е по-добре да се гледа позитивно на този въпрос и да има прозрачност, както и да се вслушват в хората и техните опасения“, посочи още тя.

Фокусът на разговора бе насочен и към предстоящото българско европредседателство и възможностите, произтичащи от него.

„Мисля, че е добра идея от страна на българското правителство да организира конференция на тема Западните Балкани, защото от доста време виждаме напрежение между страните от региона, някои от които са разочаровани от процеса на разширяване. Това е добра възможност да бъде разяснено какво е възможно и какво не през следващата година. Швейцария има сериозно присъствие в Западните Балкани, имаме огромна общност в Швейцария, ние сме част от КФОР. Те са наш добър партньор и може би те виждат перспективи за продължаването на процеса по интеграция, но те трябва да се научат и да реформират с по-различно темпо, отколкото в миналото“, каза швейцарският президент.

В разговора също така бе засегната и темата за отношенията по оста Брюксел-Анкара. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес