Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Има целенасочени усилия за дестабилизирането на България

Христо Анастасов, политолог, Светът е бизнес, 30.10.2017

Сегашното правителство е по дефиниция временно и нестабилно. Имаме едни висящи във времето предсрочни избори. Въпрос на време е кои министри как ще бъдат отстранени. Със сигурност ще имаме напрежение в коалиционната формула. Така коментира оставката на здравния министър политологът Христо Анастасов в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Наистина мястото на здравния министър е едно от най-горещите места във всяко правителство. Това е по обективни причини – здравеопазването е тема номер едно във всяка цивилизована страна“.

Политологът каза още, че несправянето с изграждането на включваща всички здравна система, която да е разумна и да не е бездънна финансова яма, е обективната причина, поради която не е добре да си здравен министър в България.

„Има и друга страна на този въпрос и това трябва да си го знаем. Има едни хора сред лекарското съсловие, които са много силно сглобени с ГЕРБ от много години, което ги прави привилегировани и изключва всички други. Това всява напрежение, разбира се“.

Според него има целенасочени усилия да се дестабилизира България поради председателството на ЕС.

„Те идват отвън. И са нещо независимо и различно от нестабилността в самото правителство, управляващото мнозинство и нагласата на управляващото мнозинство“.

По думите му тези опити идват от Русия.

„Виждаме търсене на всяко слабо място в ЕС, засилване на центробежни сили, засилване на нестабилността в отделни страни. И България не прави изключение дори поради изключително страхливото поведение на нашето правителство. Защото в геополитиката колкото по-слаб се показваш, толкова по-уязвим си“.

Анастасов смята, че поради липсата на армия, каквато би трябвало да имаме, поради отказ от отборна игра в ЕС и НАТО, поради подаване на сигнали, че сме готови под натиск да приемаме всичко, което идва от Русия, особено при сегашното правителство, България е много уязвима.

„Недопускане на това от страна на политиците би означавало бързо реформиране на българската армия, въоръжаването ѝ, опит за прочистване на службите от руски пробив. Би означавало скандални неща като директна руска собственост, използвана за пропагандни цели на българска земя, да престане да съществува“.

Политологът коментира още ситуацията в Каталуния и посещението на Йотингер в София.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес