Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Дейтънското мирно споразумение трябва да бъде преразгледано

Стипе Месич, бивш президент на Хърватия, Светът е бизнес, 30.10.2017

Вече окончателно е ясно, че Косово е изцяло изгубено за Сърбия и то вече е отделна държава, която има признание като такава от над сто държави. Това каза Стипе Месич, президент на Хърватия в периода 2000 – 2010, в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

По думите му съществуват и държави, които не са признали Косово, защото те имат свои вътрешни проблеми.

Месич коментира и проблема, появил се в югославското пространство по онова време, като посочи, че със смъртта на Тито и разпадането на Съюза на комунистите в Югославия, са изчезнали основните интеграционни елементи и фактори.

“Армията на Югославия от онзи период стана всъщност сръбска. От нея излязоха хърватите, словенците, албанците и бошняците и в крайна сметка останаха само сърбите и за това мога да кажа, че това не беше повече югославска армия, а само сръбска, която нападна Вуковар”.

Той посочи, че федерацията не можела да се задържи, защото просто не е съществувал основния интеграционен фактор. След това е трябвало да бъде бъде създаден нов политически договор, а до такъв не можело да се стигне, защото някои просто не искали да приемат това.

„Начело на Сърбия дойде Слободан Милошевич, който не приемаше нито федерацията, нито създаването на конфедерация. Той не приемаше никакъв план за съхраняването на Югославия, въпреки че лъжеше света, че се бори за спасението ѝ“.

Що се отнася до ролята на България и Хърватия в процесите на Балканите, Месич коментира, че сътрудничеството между двете държави може да помогне на целия регион.

„България и Хърватия са си сътрудничили много преди Хърватия да стане независима държава. Нашите отношения имат сериозно минало. Много е важно това да бъде разбрано и видяно както от бизнесмените, така и от културните кръгове“.

По отношение на Босна и Херцеговина, Стипе Месич изрази мнение, че Дейтънското мирно споразумение трябва да бъде преразгледано.

„Смятам, че все пак е необходимо да бъде проведена нова конференция, на която да се направи анализ и да се види какво е постигнато. В този анализ би се видяло и какво не функционира в страната и това трябва да бъде променено“.

Бившият президент на Хърватия коментира и проблема с тероризма в региона. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес